TO TENEKEΔENIO ΣXOΛEIOΝιώθω ότι στην εποχή μας πολλά πράγματα μας φαίνονται τόσο αυτονόητα, που δεν τα εκτιμούμε. Ένα από αυτά είναι και το ότι έχουμε δίπλα στο σπίτι μας συνήθως ένα σχολείο, χτισμένο κανονικά, που κάθε χρόνο συντηρείται, με δασκάλους, που μπορεί να αργούν , αλλά έρχονται σίγουρα, με θέρμανση, με σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης και πολλά ακόμα, που τα περισσότερα σχολεία πια προσφέρουν . 
Και ο νους μου γυρίζει σε άλλες εποχές, που τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένο και που η ίδια η εκπαίδευση και η μόρφωση δεν ήταν δικαίωμα όλων , αλλά προνόμιο λίγων. Σκέφτομαι ότι δεν μιλάμε στα παιδιά μας για εκείνες τις εποχές, που δεν είναι και πολύ μακρινές εξάλλου. Ίσως αν τους μιλούσαμε γι' αυτά, αν έβλεπαν εικόνες από τότε, τα παιδιά να εκτιμούσαν λίγο παραπάνω τα καινούργια θρανία, τους φρεσκοβαμμένους τοίχους και τον μαλακό τάπητα στην αυλή και να μην είχαμε τις εικόνες των βανδαλισμών που βλέπουμε τόσο συχνά πια. 
Θα μου πείτε, πού σου ήρθαν αυτές οι σκέψεις ξαφνικά. Διαβάσαμε με τα κορίτσια ένα πολύ όμορφο βιβλίο για το Τενεκεδένιο σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το σχολείο αυτό χτίστηκε το 1923 από τους πρόσφυγες της Σμύρνης, που κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη. Χρήματα για υλικά δεν υπήρχαν, υπήρχε όμως η μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων αυτών για μάθηση, πρόοδο και καλλιέργεια. Έτσι χρησιμοποίησαν τενεκέδες και έχτισαν το πολυπόθητο σχολείο.Το σχολείο λειτούργησε για πολλά χρόνια, παρά τις πρακτικές δυσκολίες και έχει μείνει στη μνήμη όλων ως το Τενεκεδένιο σχολείο. Στέγασε τα όνειρα, τα παιχνίδια , τη γνώση και τη μάθηση πολλών παιδιών, που ήθελαν να προοδεύσουν και τα κατάφεραν.
Η Κωνσταντίνα εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ και συζητήσαμε αρκετά για το πώς ήταν δυνατόν να φτιαχτεί ένα σχολείο από τενεκέδες και για το πόση ζέστη θα είχε το καλοκαίρι και πόσο κρύο το χειμώνα. Ήταν μια όμορφη αφορμή να μιλήσουμε για όλα αυτά που έχουμε τώρα, αλλά και για το τι μας προσφέρει στ' αλήθεια στο σχολείο."Το τενεκεδένιο σχολείο" που διαβάσαμε και μας άρεσε πολύ, γραμμένο με την υπέροχη πένα της διακεκριμένης Άννας Ιακώβου , ζωντανεύει με πάρα πολύ όμορφο και σχεδόν παιχνιδιάρικο τρόπο αυτό το τόσο ξεχωριστό σχολείο και η εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά μας το δείχνει σαν παραμυθένιο. Και θυμίζει σε εμάς τους γονείς , αλλά και στα παιδιά ότι αξία δεν έχει ένα υπερσύγχρονο σχολείο, αλλά η ίδια η αγάπη και η επιθυμία για τη γνώση, που ξεπερνά κάθε δυσκολία.

Στο ξεκίνημα λοιπόν και της φετινής σχολικής χρονιάς, μια βιβλιοπρόταση που θα σας κάνει  να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θύρα και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στο site των εκδόσεων.

Αν θέλετε μπορείτε να το διεκδικήσετε στο διαγωνισμό που σήμερα ξεκινάει! Οι εκδόσεις Θύρα προσφέρουν σε έναν τυχερό αναγνώστη της mamagiaspiti.gr ένα αντίτυπο του βιβλίου "Το τενεκεδένιο σχολείο " της Άννας Ιακώβου.Η διαδικασία γνωστή, αφού διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, συμπληρώστε τη φόρμα που ακολουθεί . 


UPDATE 16/9/2017
Ο διαγωνισμός έληξε κι ευχαριστούμε πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή!
Νικήτρια είναι η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ! Συγχαρητήρια και πάντα τυχερή!ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1.Οι εκδόσεις  Θύρα  προσφέρουν σε έναν αναγνώστη του blog mamagiaspiti.gr  ένα αντίτυπο του βιβλίου: "Το τενεκεδένιο σχολείο" της Άννας Ιακώβου.
2.Ο διαγωνισμός έχει διάρκεια από τις 6/9/2017 έως τις 14/9/2017 στις 23:59 μ.μ.
3. Γίνονται δεκτές συμμετοχές μόνο από την Ελλάδα.
4. Για την έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση στη φόρμα Google, που ακολουθεί ,  των βημάτων που αναφέρονται δηλαδή:
α) Συμπλήρωση ονοματεπώνυμου
β) Συμπλήρωση έγκυρου mail, στο οποίο θα γίνει η ενημέρωση του νικητή . ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Παρακαλείσθε να συμπληρώνετε ένα email το οποίο να είναι έγκυρο και να ελέγχετε τακτικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η συμμετοχή σας ή να επαναληφθεί η κλήρωση.

Συμμετοχές που δεν θα έχουν συμπληρώσει οπωσδήποτε τα δύο πρώτα βήματα του διαγωνισμού ή θα τα έχουν συμπληρώσει ελλιπώς, δεν θα είναι έγκυρες.

Παραπάνω από μία συμμετοχές του ίδιου προσώπου δεν λαμβάνονται υπόψιν.

5. Προαιρετικά δημόσια κοινοποίηση της φωτογραφίας του διαγωνισμού στο Facebook, η οποία βρίσκεται εδώ.
6. Προαιρετικά Like στη σελίδα  Μαμά για σπίτι και Εκδόσεις Θύρα στο Facebook.
7. Η κλήρωση θα γίνει μέσω της εφαρμογής Random.org μετά τη λήξη του διαγωνισμού.
8. Ο νικητής θα είναι ένας και θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου "Το τενεκεδένιο σχολείο" .
9. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog mamagiaspiti.gr δεν φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
10. Η παραλαβή του δώρου θα γίνει ως εξής: για το νικητή που κατοικεί εντός Αττικής θα πρέπει να παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σταμούλη στην Αθήνα , οδός Αβέρωφ αρ. 2 (απέναντι από το Πολυτεχνείο). Για το νικητή που κατοικεί εκτός Αττικής, ο δωροθέτης θα αποστείλει το δώρο ταχυδρομικά και τα έξοδα αποστολής βαρύνουν το δωροθέτη.
11. Ο νικητής θα ενημερωθεί μέσω email. Αν  δεν επικοινωνήσει μέσα σε 3 μέρες, η κλήρωση θα επαναληφθεί .Καλή επιτυχία σε όλους!

Σας φιλώ!

You May Also Like

6 σχόλια

 1. Κατερίνα μου εξαιρετική επιλογή δώρου!!! Μακάρι να μαι η τυχερή! Ευχαριστούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φαινεται πολυ ενδιαφερον !ευχαριστουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε!!!
  Καλή επιτυχία σε όλους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο δώρο 📖❤💜💛💚💙

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο δώρο 📖❤💜💛💚💙

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας!

MAMA ON INSTAGRAM