MAPMEΛAΔΑ ΣYKO ΣΠIΤΙΚΗ



Καλοκαίρι είναι αγαπημένοι τόποι, , μυρωδιές από θυμάρι που μαζεύεις από το βουνό , εικόνες από ανατολές και ηλιοβασιλέματα μπροστά στη θάλασσα, ήχοι από τζιτζίκια το καταμεσήμερο και γρύλους τη νύχτα, μυρωδιά θαλασσινού νερού και γεύση από καρπούζι και σύκο. Γι' αυτό το σύκο θα σας πω σήμερα, που για μένα είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.

Που λέτε, στο πατρικό μου είχαμε μια συκιά. Κάθε καλοκαίρι σκαρφάλωνα και μάζευα σύκα. Ήταν μεγάλη συκιά και το μάζεμα μπορούσε να κρατήσει πολλή πολλή ώρα. Σαν γνήσιο κατσίκι που ήμουν μικρή, απολάμβανα το σκαρφάλωμα πάνω στα κλαδιά και το να κάθομαι εκεί χαζεύοντας και τρώγοντας και κανένα συκαλάκι. Στη συκιά αυτή ήταν που με περπάτησε και το ποντίκι, εκείνο το καλοκαίρι που είχαμε γεμίσει ποντίκια στη γειτονιά και πήραμε το πρώτο γατάκι μας.
Μακρηγορώ όμως. Μαζεύαμε λοιπόν πάρα πολλά σύκα και με τη μαμά μου φτιάχναμε φυσικά μαρμελάδα. 
Και μπορεί να έχω σταματήσει πια να σκαρφαλώνω στη συκιά, αλλά για μένα είναι η ωραιότερη μαρμελάδα. Δεν τη συγκρίνω με καμία άλλη και μπορώ να τη φάω και αντί για γλυκό, μου αρέσει μαζί με αλλαντικά , σε φαγητό, οπουδήποτε και οπωσδήποτε!
Αυτή τη μαρμελάδα λοιπόν εξακολουθώ μέχρι τώρα να τη φτιάχνω κάθε χρόνο. Τη συνταγή την θυμάμαι απέξω, τόσες φορές που την έχω φτιάξει, υπάρχει όμως σίγουρα σε κάποιο από τα παλιά βιβλία συνταγών της γιαγιάς μου, που υπάρχουν στο πατρικό μου.



Η φετινή μαρμελάδα βέβαια έγινε από σύκα που μάζεψα στο χωριό, από τις ατελείωτες συκιές που με κοιτούσαν και τις κοιτούσα κάθε μέρα που ανεβοκατεβαίναμε  από το σπίτι στη θάλασσα. Βιολογικά συκαλάκια, μικρούλια και πεντανόστιμα, έκαναν μια μαρμελάδα θαύμα!
Πάμε να σας τη δώσω, γιατί τα σύκα αυτή την εποχή είναι στην αιχμή τους και είναι κρίμα να μην φτιάξετε για να δοκιμάσετε, έστω μια φορά!



ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σύκα
1/2 κ. ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
δυο -τρία γαριφαλλάκια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα σύκα από τη φλούδα, τα ανοίγουμε στα δυο και τα λιώνουμε με τα χέρια μας όσο μπορούμε πιο πολύ.  Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 με 25 λεπτά. Η μαρμελάδα θα αρχίσει να αφρίζει, γι' αυτό με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό (μην τον πετάξετε, είναι πεντανόστιμος!). Λίγο πριν κατεβάσετε την μαρμελάδα από τη φωτιά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτες. Αφήστε την μαρμελάδα να κρυώσει και στη συνέχεια αποθηκεύστε σε αποστειρωμένα βάζα.

Extra tips

  • Θα καταλάβετε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη καταρχήν από το χρώμα (θα σκουρύνει και θα γίνει γυαλιστερό) και δεύτερον, όταν παίρνετε σε ένα κουταλάκι και το αδειάζετε, το σιρόπι δεν θα τρέχει σαν νερό, αλλά θα κάνει μικρούς κόμπους, όταν θα στάζει. 
  • Μην αφήσετε την μαρμελάδα να παραβράσει, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας καεί και να ζαχαρώσει. 
  • Για να δείτε πώς μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα, διαβάστε αυτό το κείμενο της Ελευθερίας. 


Καλά μαγειρέματα λοιπόν! 
Σας φιλώ!

You May Also Like

0 σχόλια

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.