MAPMEΛAΔΑ ΣYKO ΣΠIΤΙΚΗ

22.8.17



Καλοκαίρι είναι αγαπημένοι τόποι, , μυρωδιές από θυμάρι που μαζεύεις από το βουνό , εικόνες από ανατολές και ηλιοβασιλέματα μπροστά στη θάλασσα, ήχοι από τζιτζίκια το καταμεσήμερο και γρύλους τη νύχτα, μυρωδιά θαλασσινού νερού και γεύση από καρπούζι και σύκο. Γι' αυτό το σύκο θα σας πω σήμερα, που για μένα είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού.

Που λέτε, στο πατρικό μου είχαμε μια συκιά. Κάθε καλοκαίρι σκαρφάλωνα και μάζευα σύκα. Ήταν μεγάλη συκιά και το μάζεμα μπορούσε να κρατήσει πολλή πολλή ώρα. Σαν γνήσιο κατσίκι που ήμουν μικρή, απολάμβανα το σκαρφάλωμα πάνω στα κλαδιά και το να κάθομαι εκεί χαζεύοντας και τρώγοντας και κανένα συκαλάκι. Στη συκιά αυτή ήταν που με περπάτησε και το ποντίκι, εκείνο το καλοκαίρι που είχαμε γεμίσει ποντίκια στη γειτονιά και πήραμε το πρώτο γατάκι μας.
Μακρηγορώ όμως. Μαζεύαμε λοιπόν πάρα πολλά σύκα και με τη μαμά μου φτιάχναμε φυσικά μαρμελάδα. 
Και μπορεί να έχω σταματήσει πια να σκαρφαλώνω στη συκιά, αλλά για μένα είναι η ωραιότερη μαρμελάδα. Δεν τη συγκρίνω με καμία άλλη και μπορώ να τη φάω και αντί για γλυκό, μου αρέσει μαζί με αλλαντικά , σε φαγητό, οπουδήποτε και οπωσδήποτε!
Αυτή τη μαρμελάδα λοιπόν εξακολουθώ μέχρι τώρα να τη φτιάχνω κάθε χρόνο. Τη συνταγή την θυμάμαι απέξω, τόσες φορές που την έχω φτιάξει, υπάρχει όμως σίγουρα σε κάποιο από τα παλιά βιβλία συνταγών της γιαγιάς μου, που υπάρχουν στο πατρικό μου.



Η φετινή μαρμελάδα βέβαια έγινε από σύκα που μάζεψα στο χωριό, από τις ατελείωτες συκιές που με κοιτούσαν και τις κοιτούσα κάθε μέρα που ανεβοκατεβαίναμε  από το σπίτι στη θάλασσα. Βιολογικά συκαλάκια, μικρούλια και πεντανόστιμα, έκαναν μια μαρμελάδα θαύμα!
Πάμε να σας τη δώσω, γιατί τα σύκα αυτή την εποχή είναι στην αιχμή τους και είναι κρίμα να μην φτιάξετε για να δοκιμάσετε, έστω μια φορά!



ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σύκα
1/2 κ. ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
δυο -τρία γαριφαλλάκια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα σύκα από τη φλούδα, τα ανοίγουμε στα δυο και τα λιώνουμε με τα χέρια μας όσο μπορούμε πιο πολύ.  Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 με 25 λεπτά. Η μαρμελάδα θα αρχίσει να αφρίζει, γι' αυτό με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό (μην τον πετάξετε, είναι πεντανόστιμος!). Λίγο πριν κατεβάσετε την μαρμελάδα από τη φωτιά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτες. Αφήστε την μαρμελάδα να κρυώσει και στη συνέχεια αποθηκεύστε σε αποστειρωμένα βάζα.

Extra tips

  • Θα καταλάβετε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη καταρχήν από το χρώμα (θα σκουρύνει και θα γίνει γυαλιστερό) και δεύτερον, όταν παίρνετε σε ένα κουταλάκι και το αδειάζετε, το σιρόπι δεν θα τρέχει σαν νερό, αλλά θα κάνει μικρούς κόμπους, όταν θα στάζει. 
  • Μην αφήσετε την μαρμελάδα να παραβράσει, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας καεί και να ζαχαρώσει. 
  • Για να δείτε πώς μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα, διαβάστε αυτό το κείμενο της Ελευθερίας. 


Καλά μαγειρέματα λοιπόν! 
Σας φιλώ!

You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Από τις αγαπημένες μας μαρμελάδες είναι αυτές!! Τέλεια φαίνεται!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωω, και έλεγα τι θα τα κάμω τόσα σύκα από το χωριό!!!
    Επίσης, δηλώνω και εγώ συκόκάτσικο που, αν και ως παιδί δεν είχα χωριό,
    λάτρευα πάντα να σκαρφαλώνω στην τεράστια συκιά που σκίαζε τον προαύλιο χώρο στο μαγαζί του μπαμπά μου στο Νέο Ηράκλειο!
    Σε φιλώ γλυκά, σμουτςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου κι αν βρίσκονται οι συκιές, είναι εξίσου δελεαστικές να τις σκαρφαλώσεις! Αν φτιάξεις τη μαρμελάδα, περιμένω εντυπώσεις! Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. λατρεμενη γευση!!!! ευχαριστω για τη συνταγη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω πολύ καιρό να δοκιμάσω μαρμελάδα σύκο! Ευχαριστώ για τη συνταγή! Θα δοκιμαστεί άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι λαχταριστή που φαίνεται! Ελπίζω να έκανες στοκ! Με αλλαντικά ε? Δεν θα το σκεφτόμουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, έλεγα να κάνω μερικές δόσεις ακόμα, γιατί αυτή που έφτιαξα έχει ήδη σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά όταν πήγα στη μαμά μου και της είπα ότι έφτιαξα μαρμελάδα σύκο, η απάντηση που πήρα ήταν η εξής: "Μπράβο κι εγώ έφτιαξα, 20 βάζα, θες κανένα;" Οπότε καταλάβαίνει ότι στόκαραν άλλοι για μένα χιχιχι! ;) Και ναι, δοκίμασε καναπεδάκι με πικάντικο σαλάμι αέρος, λίγη γραβιέρα και μαρμελάδα σύκο... Θα τρελαθείς!

      Διαγραφή
  6. Η γιαγιά να μου έφτιαχνε γλυκό σύκο αλλά ποτέ μαρμελάδα. Καιρός να προσπαθήσω εγω να φτιάξω λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια στα χέρια σου! Φαίνεται πεντανόστιμη ότι πρέπει για υπέροχο πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας!

MAMA ON INSTAGRAM

Like us on Facebook

It's all greek to you? Click here to translate!

Pinterest

Μαμαδο-blogs Member

FAMILIVES MAGAZINE

recent posts