EΦTA ΠAΠOYTΣIA ΓIA THN KYPA ΣAPAKOΣΤΗ


Προ των πυλών της Σαρακοστής και σιγά σιγά μαζεύουμε τις στολές και τα κονφετί κι αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τη νηστεία. Φυσικά, επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αυτή η μαμά από πολύ νωρίς είχε κάνει έρευνα για τα κατάλληλα βιβλία γι΄αυτήν την περίοδο. Το 'χω ξαναπεί άλλωστε πολλές φορές, πως για όλα τα σημαντικά θέματα επιλέγω για βοηθούς μου τα βιβλία!
Κάθε χρόνο με τα κορίτσια φτιάχνουμε τη ζυμαρένια κυρά Σαρακοστή μας την Καθαρά Δευτέρα και μιλάμε γι΄αυτό το τόσο όμορφο έθιμο. Και είναι πραγματικά κάτι που το περιμένουν πια και η κάθεμια τους έχει τη δική της κυρούλα για να κόβουν τα ποδαράκια κάθε Παρασκευή μετά τους Χαιρετισμούς.
Φέτος όμως πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, όταν ανακάλυψα ένα ακόμα διαμαντάκι από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά. "Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή" λοιπόν και μπορώ να σας πω ότι αυτό το παραμύθι το αγάπησα! Πώς είναι δυνατόν θα μου πείτε να φτιάξεις παραμύθι με την κυρά Σαρακοστή; Κι όμως!Όλα τα παιδιά στο χωριό πιστεύουν ότι η κυρά - Σαρακοστή, δηλαδή η γριούλα που ζει στο σπιτάκι κοντά στη θάλασσα, μακριά από το υπόλοιπο χωριό, έχει εφτά πόδια κάτω από τη μακριά φουστάνα της. Είναι τόσο μακριά αυτή η φουστάνα, για να κρύβει τα εφτά της πόδια και γι' αυτό τα παιδιά τη φοβούνται και δεν την πλησιάζουν , ακόμα κι όταν τις Κυριακές τα φωνάζει για να τους δώσει καραμελούδια. Όμως ο Λάμπης το ΄χει βάλει σκοπό του: Θα δει τα εφτά της πόδια! Κι έτσι αρχίζει την πολιορκία: όπως η κυρά Σαρακοστή έκανε δεύτερο σπίτι της την εκκλησιά, έτσι κι εκείνος, έγινε το δεξί χέρι του παπά. Άραγε θα βρει ο Λάμπης λύση στο μυστήριο της καλής γριούλας με τη μακριά φουστάνα και το γλυκό χαμόγελο και να μάθει πόσα πόδια έχει;
Μια υπέροχη ιστορία, με την συναρπαστική γραφή της Άννας Ιακώβου, που μιλάει για την αθωότητα των παιδιών και την ανιδιοτέλειά τους. Μου θύμισε Παπαδιαμάντη αυτή η ιστορία, που μας μεταφέρει στην ελληνική ύπαιθρο, με τις παραδόσεις και τις μοσχοβολιές από πασχαλιά και φρεσκοψημένη ζυμαρένια κυρά Σαρακοστή. Και με τρόπο απλό κι αβίαστο, μέσα από τα μάτια του  μικρού πρωταγωνιστή, του Λάμπη, τα παιδιά γίνονται κοινωνοί των εθίμων , αλλά και της ζωής της εκκλησίας από την αρχή της μεγάλης Σαρακοστής μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Από τις ερωτήσεις που τα παιδιά θα σας κάνουν την ώρα που διαβάζετε την ιστορία, θα σας δωθεί η αφορμή να μιλήσετε για πολλά πράγματα, όπως γιατί μετρούσαν με αυτό τον τρόπο τις εβδομάδες οι άνθρωποι, γιατί δεν είχε στόμα η ζυμαρένια κυρούλα, τι είναι το παπαδάκι, τι είναι οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και πολλά ακόμα. Όρεξη να έχετε και θα δείτε ότι τα παιδιά θα σας ξαφνιάσουν με τις ερωτήσεις τους!
Καλό είναι αυτή την περίοδο ιδιαιτέρως να διαβάζουμε στα παιδιά τέτοια βιβλία, που γαληνεύουν την ψυχούλα τους και τους μαθαίνουν για την πίστη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Μόνο καλό τους κάνουμε έτσι.Εκτός από την όμορφη ιστορία, το βιβλίο περιλαμβάνει και χειροτεχνίες, με τι άλλο, φυσικά την κυρά Σαρακοστή και τα εφτά πόδια της! Η κυρά Σαρακοστή της ιστορίας, μαζί με τα εφτά παπούτσια της σε σκληρό χαρτόνι για να την κόψετε και να την κρεμάσετε, ώστε κάθε εβδομάδα να κόβετε κι από ένα ποδαράκι, αλλά και μια αφίσα, με την παραδοσιακή μορφή της κυρά Σαρακοστής για να τη ζωγραφίσουν τα παιδιά!
Εμείς φτιάξαμε τις δικές μας και τώρα απλά περιμένουμε να τις στολίσουμε!Φυσικά δεν μπορώ να σας αφήσω κι εσάς έτσι! Γι΄αυτό οι εκδόσεις Άθως παιδικά κάνουν δώρο ένα αντίτυπο του βιβλίου "Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή" σε έναν τυχερό αναγνώστη της Μαμάς για σπίτι!
Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό, διαβάστε προσεκτικά τους όρους του διαγωνισμού και συμπληρώστε τη φόρμα που ακολουθεί!ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
1.Οι εκδόσεις  Άθως παιδικά προσφέρουν σε έναν αναγνώστη του blog mamagiaspiti.gr  ένα αντίτυπο του βιβλίου: "Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή" της Άννας Ιακώβου.
2.Ο διαγωνισμός έχει διάρκεια από τις 21/2/2018 έως τις 28/2/2018 στις 23:59 μ.μ.
3. Γίνονται δεκτές συμμετοχές μόνο από την Ελλάδα.
4. Για την έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση στη φόρμα Google, που ακολουθεί ,  των βημάτων που αναφέρονται δηλαδή:
 α) Συμπλήρωση ονοματεπώνυμου
 β) Συμπλήρωση έγκυρου mail, στο οποίο θα γίνει η ενημέρωση του νικητή .
Συμμετοχές που δεν θα έχουν συμπληρώσει οπωσδήποτε τα δύο πρώτα βήματα του διαγωνισμού ή θα τα έχουν συμπληρώσει ελλιπώς, δεν θα είναι έγκυρες.
5. Δημόσια κοινοποίηση της φωτογραφίας του διαγωνισμού στο Facebook, η οποία βρίσκεται εδώ.
6. Προαιρετικά Like στη σελίδα  Μαμά για σπίτι και Εκδόσεις Άθως στο Facebook.7. Η κλήρωση θα γίνει μέσω της εφαρμογής Random.org μετά τη λήξη του διαγωνισμού.
8. Ο νικητής θα είναι ένας και θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου "Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή" .
9. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog mamagiaspiti.gr δεν φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
10. Η παραλαβή των δώρων θα γίνει ως εξής: για το νικητή που κατοικεί εντός Αττικής θα πρέπει να παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σταμούλη στην Αθήνα , οδός Αβέρωφ αρ. 2 (απέναντι από το Πολυτεχνείο). Για το νικητή που κατοικεί εκτός Αττικής, ο δωροθέτης θα αποστείλει το δώρο ταχυδρομικά και τα έξοδα αποστολής βαρύνουν το δωροθέτη.
11. Ο νικητής θα ενημερωθοεί μέσω email. Αν  δεν επικοινωνήσει μέσα σε 3 μέρες, η κλήρωση θα επαναληφθεί .
12. Ο διαγωνισμός θα δημοσιευθεί σε sites διαγωνισμών.


Καλή επιτυχία σε όλους!

Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

You May Also Like

6 σχόλια

 1. Πολύ ωραία επιλογή βιβλίου!!! Ευχαριστούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπέροχο!!!Μακαρι να σταθω τυχερη,για την κόρη μου που λατρευει τα βιβλία Eυχαριστουμε πολύ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω ενθουσιαστεί Κατερίνα από την περιγραφή σου γι' αυτό το βιβλίο! Μακάρι να είναι η μεγάλη νικήτρια! Καλή Σαρακοστή σας εύχομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε πολύ!!!! Αγαπώ Πολύ τα βιβλία τα βιβλία!!! Μακάρι να είμαι τυχερή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχαριστουμε!!!! τελειο βιβλιο υπεροχη εικονογραφηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας!

MAMA ON INSTAGRAM