EΦTA ΠAΠOYTΣIA ΓIA THN KYPA ΣAPAKOΣΤΗ


Προ των πυλών της Σαρακοστής και σιγά σιγά μαζεύουμε τις στολές και τα κονφετί κι αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τη νηστεία. Φυσικά, επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αυτή η μαμά από πολύ νωρίς είχε κάνει έρευνα για τα κατάλληλα βιβλία γι΄αυτήν την περίοδο. Το 'χω ξαναπεί άλλωστε πολλές φορές, πως για όλα τα σημαντικά θέματα επιλέγω για βοηθούς μου τα βιβλία!
Κάθε χρόνο με τα κορίτσια φτιάχνουμε τη ζυμαρένια κυρά Σαρακοστή μας την Καθαρά Δευτέρα και μιλάμε γι΄αυτό το τόσο όμορφο έθιμο. Και είναι πραγματικά κάτι που το περιμένουν πια και η κάθεμια τους έχει τη δική της κυρούλα για να κόβουν τα ποδαράκια κάθε Παρασκευή μετά τους Χαιρετισμούς.
Φέτος όμως πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, όταν ανακάλυψα ένα ακόμα διαμαντάκι από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά. "Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή" λοιπόν και μπορώ να σας πω ότι αυτό το παραμύθι το αγάπησα! Πώς είναι δυνατόν θα μου πείτε να φτιάξεις παραμύθι με την κυρά Σαρακοστή; Κι όμως!



Όλα τα παιδιά στο χωριό πιστεύουν ότι η κυρά - Σαρακοστή, δηλαδή η γριούλα που ζει στο σπιτάκι κοντά στη θάλασσα, μακριά από το υπόλοιπο χωριό, έχει εφτά πόδια κάτω από τη μακριά φουστάνα της. Είναι τόσο μακριά αυτή η φουστάνα, για να κρύβει τα εφτά της πόδια και γι' αυτό τα παιδιά τη φοβούνται και δεν την πλησιάζουν , ακόμα κι όταν τις Κυριακές τα φωνάζει για να τους δώσει καραμελούδια. Όμως ο Λάμπης το ΄χει βάλει σκοπό του: Θα δει τα εφτά της πόδια! Κι έτσι αρχίζει την πολιορκία: όπως η κυρά Σαρακοστή έκανε δεύτερο σπίτι της την εκκλησιά, έτσι κι εκείνος, έγινε το δεξί χέρι του παπά. Άραγε θα βρει ο Λάμπης λύση στο μυστήριο της καλής γριούλας με τη μακριά φουστάνα και το γλυκό χαμόγελο και να μάθει πόσα πόδια έχει;
Μια υπέροχη ιστορία, με την συναρπαστική γραφή της Άννας Ιακώβου, που μιλάει για την αθωότητα των παιδιών και την ανιδιοτέλειά τους. Μου θύμισε Παπαδιαμάντη αυτή η ιστορία, που μας μεταφέρει στην ελληνική ύπαιθρο, με τις παραδόσεις και τις μοσχοβολιές από πασχαλιά και φρεσκοψημένη ζυμαρένια κυρά Σαρακοστή.



 Και με τρόπο απλό κι αβίαστο, μέσα από τα μάτια του  μικρού πρωταγωνιστή, του Λάμπη, τα παιδιά γίνονται κοινωνοί των εθίμων , αλλά και της ζωής της εκκλησίας από την αρχή της μεγάλης Σαρακοστής μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Από τις ερωτήσεις που τα παιδιά θα σας κάνουν την ώρα που διαβάζετε την ιστορία, θα σας δωθεί η αφορμή να μιλήσετε για πολλά πράγματα, όπως γιατί μετρούσαν με αυτό τον τρόπο τις εβδομάδες οι άνθρωποι, γιατί δεν είχε στόμα η ζυμαρένια κυρούλα, τι είναι το παπαδάκι, τι είναι οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και πολλά ακόμα. Όρεξη να έχετε και θα δείτε ότι τα παιδιά θα σας ξαφνιάσουν με τις ερωτήσεις τους!
Καλό είναι αυτή την περίοδο ιδιαιτέρως να διαβάζουμε στα παιδιά τέτοια βιβλία, που γαληνεύουν την ψυχούλα τους και τους μαθαίνουν για την πίστη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Μόνο καλό τους κάνουμε έτσι.



Εκτός από την όμορφη ιστορία, το βιβλίο περιλαμβάνει και χειροτεχνίες, με τι άλλο, φυσικά την κυρά Σαρακοστή και τα εφτά πόδια της! Η κυρά Σαρακοστή της ιστορίας, μαζί με τα εφτά παπούτσια της σε σκληρό χαρτόνι για να την κόψετε και να την κρεμάσετε, ώστε κάθε εβδομάδα να κόβετε κι από ένα ποδαράκι, αλλά και μια αφίσα, με την παραδοσιακή μορφή της κυρά Σαρακοστής για να τη ζωγραφίσουν τα παιδιά!
Εμείς φτιάξαμε τις δικές μας και τώρα απλά περιμένουμε να τις στολίσουμε!




Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

You May Also Like

0 σχόλια

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.