KEIK ΣOKOΛATAΣ

8.2.17


Πόσο καιρό έχω να γράψω για τη στήλη cooking; Ούτε και γω δεν θυμάμαι! Δεν είναι ότι δεν μαγειρεύω, είναι ότι δεν προλαβαίνω να τα φωτογραφίσω, με αυτούς τους τρεις (και ενίοτε παραπάνω) λιχούδες που έχω στο σπίτι...
Για σήμερα λοιπόν σας έχω ένα κέικ σοκολάτας, πανεύκολο, που ο χρόνος προετοιμασίας του είναι το μέγιστο 10 λεπτά , χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά πάντα πεντανόστιμο!
Το προτιμώ από το κέικ με αυγά, διότι βγαίνει πολύ πιο αφράτο, γεμάτο γεύση και όταν περιχυθεί με σοκολάτα λιωμένη... γίνεται σοκόλαση! Πάμε να δούμε πώς γίνεται!

Υλικά
3/4 φλυτζανιού αραβοσιτέλαιο
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια κρύο  νερό
3 κουτ. σούπας ξύδι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίν απ) (ή 3,5 φλυτζάνια)
8 κουταλιές σούπας κακάο
σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)



Πώς το φτιάχνουμε

Χτυπάμε πρώτα καλά το λάδι με τη ζάχαρη, να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο, ανακατεύοντας διαρκώς, για να μη σβολιάσει. Το μείγμα αρχικά είναι αρκετά αρκετά υδαρές, μην σας ανησυχήσει αυτό. Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ και ρίχνουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45' -50' , ανάλογα και με το φούρνο σας.
Γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας ή λιωμένη κουβερτούρα και τρούφα.
Έτοιμο!



Extra tips

  • Στη δοσολογία, όπου αναφέρεται "φλυτζάνι" εννοώ το δοσομετρικό φλυτζάνι (cup). Αν πάλι χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο φλυτζάνι τσαγιού, φροντίστε να μετρήσετε όλα τα υλικά με το ίδιο. 
  • Το μείγμα είναι αρκετά υδαρές, μην σας ανησυχήσει αυτό.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ένα φλυτζάνι κρύου νερού με ένα φλυτζάνι φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού. Θα ενθουσιαστείτε!
  • Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Σαρακοστιανά" της Μαριγούλας Κοκκίνου και της Γεωργίας Κοφινά.



Καλή επιτυχία! 
Σας φιλώ!

You Might Also Like

11 σχόλια

  1. Δείχνει τόσο λαχταριστό που η συνταγή εκτυπώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιο καταλληλη συνταγη μιας κ ειμαι σε διαιτα γαλακτοκομικων για την αλλεργια της μικρης που θηλαζω!θα πρεπει να παραλειψω ομως τη σοκολάτα μιας και απαγορευεται.Λες να γίνει εξισου καλο;καμια ιδέα για άλλη επικάληψη χωρις γάλα;Θα το φτιάξω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να φτιάξεις γλάσσο σοκολάτας με 1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη, 3-4 κουτ. σούπας νερό και μισό κουταλάκι γλυκού αραβοσιτέλαιο. Αν θέλεις να γίνει λίγο πιο πηχτό βάλε λιγότερο νεράκι ή επιπλέον άχνη. Να σου ζήσει το κοριτσάκι σου!

      Διαγραφή
    2. Μμ μμ τέλεια ιδέα!Σ'ευχαριστώ καi για την ευχή σου!

      Διαγραφή
  3. Μου χάλασε το μίξερ και μέχρι να πάρω καινούργιο μόνο κέικ λαδιού μπορώ να φτιάξω και τσουπ έπεσα πάνω στη συνταγή σου!! :D Δείχνει τόσο ωραίο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα αν σου πω, πως εγω βαριέμαι απίστευτα να χτυπάω το βούτυρο για κεικ και γι αυτό προτιμώ πάντα το λαδιού; Εκτός κι αν δεν γίνεται διαφορετικά εννοείται... Αν το φτιάξεις περιμενω εντυπωσεις!Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  4. Τι νόστιμο που φαίνεται και τι εύκολη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα!!δειχνει πολυ νοστιμη ευκολη κ γρηγορη η συνταγη!!μια ερωτηση θα ηθελα να κανω: μπορω αντι για αραβοσιτέλαιο να βαλω ιδια δοσολογια ελαιολαδο?ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ καλό !!!το έχω κ εγώ αυτό το κλασσικό πια βιβλίο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιαμ μιαμ υπέροχο! Κόλαση σοκολάτας! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας!

MAMA ON FACEBOOK

Μαμαδο-blogs Member

It's all greek to you? Click here to translate!

FAMILIVES MAGAZINE

MAMA ON INSTAGRAM