XPIΣTOYΓENNIATIKA PEΣΩ


Οι χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες μας έχουν για τα καλά ξεκινήσει! Το σαββατοκύριακο στολίσαμε και το δέντρο μας και το ευχαριστηθήκαμε πολύ, μικροί και μεγάλοι! Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις χειροποίητες κάρτες που θα στείλουμε στους φίλους μας, κάνουμε τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες μας.
 Ένα υλικό που μου αρέσει πολύ είναι η αλατοζύμη. Φέτος πειραματίστηκα και εκτός από τα στολιδάκια που έφτιαξαν και φέτος τα κορίτσια, έφτιαξα κι εγώ χριστουγεννιάτικα ρεσσό για το τραπέζι. Μου άρεσαν πάρα πολύ όπως έγιναν και σήμερα θα σας δείξω πώς μπορείτε να τα φτιάξετε κι εσείς. Πάμε να δούμε πώς γίνονται!

Υλικά

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι νερό περίπου
1/2 φλιτζάνι αλάτι
Για το στόλισμα
Χρώματα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο και πράσινο)
κουπ πατ δεντράκι (ή άλλο σχέδιο επιλογής σας)
Για το τελείωμα
Βερνίκι  μανό διαφανές
Μικρό πινέλο

Πώς το κάνουμε

Βάζετε το αλεύρι και αλάτι σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε  τμηματικά όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια μέτρια μαλακιά ζύμη.
Ζυμώνετε τη ζύμη καλά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Χωρίζετε σε τρία μέρη τη ζύμη, το ένα το χρωματίζετε κόκκινο, το άλλο πράσινο και το τελευταίο μένει ως έχει.Για το ρεσώ αλεξανδρινό
Ανοίγετε με τον πλάστη την κόκκινη ζύμη σε πάχος περίπου 1 εκ. και με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή με ένα ποτήρι, κόβετε τρεις κύκλους. Από την πράσινη ζύμη κόβετε δύο κύκλους και από τη λευκή έναν. Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι κόβετε στη μέση κάθε κύκλο , εκτός από το λευκό, που θα χρησιμεύσει σαν βάση. Κάθε κομμάτι το διαμορφώνετε έτσι στις γωνίες, ώστε να σχηματιστούν φύλλα. Με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι με στρογγυλή μύτη, χαράζετε τις γραμμές των φύλλων. Από τα πράσινα φύλλα, που θα προκύψουν, θα χρησιμοποιήσετε μόνο τα τρία και αυτά θα τα κόψετε περίπου στα 2/3. Με λίγο νερό κολλάτε τα πράσινα φύλλα πάνω στη βάση και από πάνω κολλάτε με νερό τα κόκκινα φύλλα ακτινωτά. Πιέστε αρκετά τις άκρες των φύλλων στις ενώσεις , για να κολλήσουν καλά. Με πράσινη ζύμη φτιάχνετε ένα κορδόνι και σχηματίζετε έναν κύκλο, που θα είναι η θήκη για το ρεσώ και τον κολλάτε με νερό πάνω στο λουλούδι. Φροντίστε να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ρεσώ που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί θα φουσκώσει λίγο στο ψήσιμο.Για το ρεσώ δεντράκι
Ανοίγετε ένα κομμάτι από την πράσινη αλατοζύμη με τον πλάστη και κόβετε με το κουπ πατ δεντράκι. Φτιάχνετε μικρές μπαλίτσες και αστεράκι με την κόκκινη αλατοζύμη και με λίγο νερό στο πίσω τους μέρος, τα κολλάτε πάνω στο δέντρο. Από τη λευκή αλατοζύμη φτιάχνετε ένα κορδόνι και σχηματίζετε έναν κύκλο, τον οποίο κολλάτε με λίγο νερό, στο κέντρο του δέντρου. Φροντίστε να είναι λίγο μεγαλύτερος από το ρεσώ που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί θα φουσκώσει λίγο στο ψήσιμο.

Ψήνετε 180⁰ για 30 λεπτά και μετά χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 150⁰ και ψήνετε για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να στεγνώσει καλά, χωρίς όμως να πάρουν πολύ σκούρο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει καλά και περνάτε με διαφανές βερνίκι μανό.
Tip: Όταν περάσετε το βερνίκι, φροντίστε να έχετε ανοιχτό παράθυρο και τα παιδιά να μην είναι τριγύρω, γιατί η μυρωδιά είναι έντονη.Έτοιμα! 
Καλές κατασκευές! 
Σας φιλώ!
You May Also Like

0 σχόλια

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας! Επιλέγοντας να σχολιάσετε μέσα στην ανάρτηση, πρέπει να γνωρίζετε ότι κοινοποιείτε σε αυτή την ιστοσελίδα τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Εναλλακτικά, αν θέλετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας μπορείτε να σχολιάσετε ως ανώνυμος χρήστης ή να στείλετε προσωπικό μήνυμα. Τα στοιχεία σας σε κάθε περίπτωση δεν κοινοποιούνται σε τρίτους και διαγράφονται μετά από ένα χρόνο.
Τα σχόλιά σας και η επικοινωνία μου μαζί σας μου δίνει πάντα μεγάλη χαρά!

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.