ΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΕΙΜΑΙ;

Τι χριστιανή είμαι τελικά; Πόσες φορές το έχω αναρωτηθεί το τελευταίο διάστημα... Κάθε δυσκολία, μικρή ή μεγάλη, με φέρνει αντιμέτωπη με αυτό το ερώτημα. Και η απάντηση δεν έρχεται ποτέ, δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάποιος εδώ να μου την απαντήσει. Σίγουρα δεν θα την απαντήσω μόνη μου...
Τι είδους χριστιανή είμαι; Αγκάθια μεσα μου διαρκώς, εκείνη η συμπεριφορά που δεν μπορώ να συγχωρήσω, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τα άσχημα λόγια που δεν μπορώ να ξεχάσω . Η σκληρότητα που ξαφνιάζει ακόμα και μένα.
Ο εγωισμός στην παρατήρηση του δασκάλου, ότι έκανα λάθος. Η απαισιοδοξία μόλις έρθουν τα δύσκολα. Κι αυτός ο θυμός, για όλα αυτά που συναντώ κάθε μέρα στην Εκκλησία Του και που δεν μπορώ να τα ανεχτώ.
Και μην ακούω για ηρωισμούς και μιμήσεις αγίων... Ούτε κατά διάνοια δεν τα προσεγγίζω αυτά. Συγχίζομαι και εκνευρίζομαι και θα βάλω τις φωνές, στα παιδιά μου, στον άντρα μου, στον υπάλληλο που θέλει να με δυσκολέψει. Η κακή σκέψη είναι αυτή που πρώτη έρχεται για τον οδηγό, που πάτησε το γκάζι και εκσφενδονιστήκαμε στην άλλη άκρη του λεωφορείου. Και δεν είναι η πρώτη σκέψη μου να δικαιολογήσω το άσχημο σχόλιο ή την επιμονή κάποιου που με πλήγωσε. 
Θυμάμαι να διαβάζω σε όλα τα βιβλία, για τον καλό λογισμό, για την αγνή καρδιά, για τη συγχωρητικότητα και την αγάπη, για όλες αυτές τις αρετές, που τόσο θα ήθελα να έχω.
Και τις έχω, όταν είμαι καλά, όταν έχω κοιμηθεί 10 ώρες, όταν όλα κυλάνε ρολόι. Και τις χάνω μόλις κουραστώ, μόλις δυσκολευτώ, μόλις οι μικρές πετάξουν τα παιχνίδια παντού, μόλις νιώσω ότι με πιέζουν τα απανωτά μηνύματα, μόλις κάποιος πατήσει τον "κάλο" μου. Δηλαδή συνέχεια.
Κι αυτούς τους κοντινούς που ώρες ώρες δεν μπορώ να τους αντέξω... Τους άλλους, τους από μακριά, τους αγαπώ, είμαι μέσα στην καλή διάθεση γι' αυτούς. Όσο πιο κοντά, τόσο πιο δύσκολο να αγαπάς τελικά...
Ακόμα κι εδώ στο μπλογκάκι, πόσο αλήθεια δίνω μαρτυρία για όσα πιστεύω και (προσπαθώ να) ζω στη ζωή μου; Τι μηνύματα περνάω; Όχι για τους άλλους τόσο, αλλά για μένα, για να είμαι αυτό το λυχνάρι που θα φέγγει και θα φωτίζει όλους όσους είναι μέσα στο σπίτι, στην κοινωνία, στον κόσμο. Είμαι εγώ λυχνάρι; Πολύ αμφιβάλλω.
Τι είδους χριστιανή είμαι τελικά; Και σε ποια Εκκλησία βρίσκομαι; Ακούω και διαβάζω όλες αυτές τις μέρες μηνύματα έχθρας, σχεδόν μίσους για τους αδελφούς μας, για τους δικούς μας, για τους "ξένους" . Πόσο συχνά όλοι εμείς που λέμε ότι είμαστε χριστιανοί, αναρωτιόμαστε τι σημαίνει αυτό; Πετάμε λάσπη στο πρόσωπο του συνανθρώπου και νομίζουμε ότι του κάνουμε χάρη για να τον "συνεφέρουμε". Βρίζουμε και συκοφαντούμε την διαφορετική άποψη και είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε μονοπώλιο τη Χάρη. Είμαστε χωρισμένοι σε εκατό κομμάτια και μιλάμε για αγάπες. Δεν αντέχουμε το βήχα του διπλανού και συζητάμε για το Άκτιστο Φως. 
Τι είδους χριστιανή είμαι; Φοβάμαι ότι είμαι το είδος αυτό του αδερφού του ασώτου. Και όσο το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ πείθομαι γι΄ αυτό....Πόσο ειλικρινής άραγε είμαι να το ομολογήσω και να σκύψω το κεφάλι και να το δεχτώ; Και πόσο θέλω  να κάνω και κάτι για να το αλλάξω; 
Μακάρι να πάρω την απόφαση να κάνω κάτι για να το αλλάξω. Είναι στο χέρι μου. Εκείνος εκεί είναι και περιμένει...

You May Also Like

8 σχόλια

 1. Πω πω Κατερίνα μου....Και μόνο που έχεις αυτή την εσωτερική πάλη, πόσο μάλλον που την εξωτερικευεις, σημαίνει ότι είσαι μια καλή Χριστιανη που προσπαθεί σκληρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ούτε κατά διάνοια αυτές τις ανησυχίες... Είναι ανθρώπινο. Τόσο ανθρώπινο. Ακόμα και όσοι αγιασαν, πόσες μαρτυρίες είχαν για πάλη, παλη διαρκή και δύσκολη. Δεν λέω φυσικά πως θα αγιασουμε, μα η προσπάθεια μετράει τόσο πολύ... Έτσι θέλω να πιστεύω... Εγώ παλεύω πολύ κατά διαστήματα με τον φόβο Θεού που έχω. Ξέρω πως δεν πρέπει, μα η ανθρώπινη φύση μου, το ταγκαλακι δεν ξέρω, μου τον τριβουν στα μούτρα την χειρότερη στιγμή... Το αγάπησα αυτό το κείμενο σου... Εύχομαι να καταφέρουμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση από κοντά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή μου Γιάννα... Μου πήρε αρκετές μέρες να απαντήσω σε αυτό σου το σχόλιο, αλλά να ξέρεις με σημάδεψε και ήταν για μένα μια απάντηση στις ανησυχίες, που με ώθησαν να γράψω την ανάρτηση αυτή.
   Εύχομαι και γω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση πρώτα ο Θεός από κοντά... Φιλάκια πολλά κορίτσι μου!

   Διαγραφή
 2. Και μόνο το κείμενο αυτό δείχνει ότι είσαι μια ειλικρινής και αγωνιζόμενη χριστιανή. Πιστεύω ότι αυτές είναι και οι πιο σημαντικές ιδιότητες. Καλή δύναμη! Πολύ ωραίο κείμενο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αν είμαι ειλικρινής ή αγωνιζόμενη ή χριστιανή... Ξέρω μόνο ότι ΘΕΛΩ να είμαι... Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ που πέρασες!

   Διαγραφή
 3. Δεν θα σου απαντήσω γιατί τις ίδιες ερωτήσεις κάνω στον εαυτό μου, θα σου πω όμως τί μου λέει ο πνευματικός μου όταν του λέω παρόμοιες σκέψεις και εξομολογήσεις..
  "όταν περπατάς στον δρόμο και σκοντάψεις.. και πέσεις μένεις εκεί πεσμένη;δεν σηκώνεσαι να συνεχίσεις; και αν παρακάτω ξανα σκοντάψεις και ξαναπιέσεις; πάλι δεν θα σηκωθείς να συνεχίσεις τον δρόμο σου; έτσι λοιπόν πρέπει να κάνουμε στις αναποδιές, τις δυσκολίες, σε όλα όσα μας βάζουν μέσα μας σκέψεις πως δεν είμαστε άξιοι ή δεν μπορούμε ή δεν αξίζουμε.. σαφώς και δεν είμαστε άξιοι όμως ο Χριστός για τους ανάξιους και τους αμαρτωλούς σταυρώθηκε και όχι για τους αγίους..
  Μην χάνεις την πίστη σου και αγωνίσου όσο και όπως μπορείς.. σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ Τζίνα μου... Πέφτω και σηκώνομαι και ξανά και πάλι... Σε ευχαριστώ έχε με στις προσευχές σου.
   Φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή
 4. Αχ Κατερίνα μου, τις ίδιες κι άλλες τόσες σκέψεις κάνω κι εγω καθημερινά...όταν δεν μ'αφήνουν ο εγωισμος, ο θυμός, οι πειρασμοί...άραγε αυτος να είναι ενας διαρκής αγώνας που κάνουμε? Στην ερώτηση σου δεν μπορώ να απαντήσω...ποια είμαι εγώ να σε κρίνω... μόνο Εκείνος μπορεί! Αυτι που σίγουρα ξέρω είναι ότι...για να κερδισουμε μια θέση δίπλα του, πρέπει να κοπιάσουμε πολύ!!! Σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαρκής αγώνας Μαράκι... Σ ευχαριστώ για το σχόλιο! Φιλάκια πολλά καλή δύναμη και σε σένα!

   Διαγραφή

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας!

MAMA ON INSTAGRAM