ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



Μια από τις αγαπημένες συνήθειες τις ημέρες των γιορτών είναι οι συναντήσεις στα σπίτια και τα αλληλοτραπεζώματα ( ας μου επιτραπεί η έκφραση, αν και δεν υπάρχει στο λεξικό χιχι). Και το μεγαλύτερο άγχος της νοικοκυράς είναι τι θα φτιάξει εκείνη τη μέρα, για να περιποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται τους καλεσμένους της. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη συνταγή για κύριο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι. Την έχω φτιάξει αρκετές φορές και κάθε φορά κλέβει τις εντυπώσεις.

Χοιρινό με σάλτσα κράνμπερι και πορτοκάλι λοιπόν! Το μαγειρεύω στη γάστρα, ώστε να μαγειρευτεί με όλα τα υγρά του και να ψηθεί πολύ καλά, χωρίς να στεγνώσει καθόλου. Το πορτοκάλι και το τζίντζερ μαζί με το κράνμπερι, κάνουν αυτό το φαγητό πάρα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό, για να μη μιλήσω για την απίστευτη μυρωδιά του...
  Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται!
Για το κρέας
2 κ. χοιρινό φιλέτο ρολό (όχι σε διχτάκι)
αλάτι 
φρεσκοτριμένο πιπέρι (μαύρο, πράσινο, κόκκινο και λευκό)
1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη

Για τη σάλτσα
300 γρ. κράνμπερις (φρέσκα ή αποξηραμένα)
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό από ένα πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
1/4 κούπας φρέσκο τζίντερ ψιλοκομμένο ή 3 κουτ. σούπας τριμμένο τζίντζερ
1 κουτ. σούπας δενδρολίβανο φρέσκο ή αποξηραμένο



Συνοδευτικό
6-7 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
χυμός από ένα πορτοκάλι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
δενδρολίβανο



Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά μας και βράζουμε για περίπου 15' σε μέτρια φωτιά και λίγα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το δενδρολίβανο. Θα δείτε ότι τα κράνμπερις θα έχουν μαλακώσει πολύ και η σάλτσα θα έχει δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε το περνάμε στο μούλτι για να γίνει λεία η σάλτσα, διαφορετικά αφήνουμε ως έχει.
Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε καλά το κρέας, το καρυκεύουμε καλά με το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και το σκορδάκι. Έπειτα το σωτάρουμε σε ελαιόλαδο, μέσα σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι, από όλες τις πλευρές του, για περίπου 5', μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στη γάστρα και . Περιχύνουμε με τη σάλτσα ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Αν βάλουμε μαζί και τις πατάτες, τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας, ρίχνουμε το λάδι και το χυμό από το πορτοκάλι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 45 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!




Extra tip
Μην ξεχάσετε να περιχύνετε με τη σάλτσα του φαγητού το κρέας, δυο - τρεις φορές την ώρα που ψήνεται.



Αυτή είναι η δική μου πρόταση για το κυρίως πιάτο του γιορτινού τραπεζιού! Αν το δοκιμάσετε, θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις!
Αν θέλετε να δείτε μερικές ακόμα ιδέες για το εορταστικό γεύμα , δείτε τι μας προτείνει η φιλενάδα μου η Αθηνά.




Καλές ετοιμασίες σε όλους!
Σας φιλώ!

Υ.γ. Αρχική συνταγή εδώ

You May Also Like

0 σχόλια

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.