ΠAΣXAΛINEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ME THN IΣTOPIA THΣ ANAΣTAΣHΣKαλό μήνα φίλοι μου!! Ο Απρίλης ο ξανθός μπήκε θριαμβευτικά με έναν ζεστό ήλιο να μας καλημερίζει και να μας γεμίζει ελπίδα, παρόλες τις δυσκολίες που ζούμε όλοι.

 Μιας και σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και τα σχολεία κλείνουν, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μερικές πασχαλινές δραστηριότητες για να κάνουμε με τα παιδιά μας. Σκέφτηκα ότι ενώ γιορτάζουμε το Πάσχα, δεν εξηγούμε συχνά στα παιδιά τι ακριβώς έγινε, ποιος ήταν ο Χριστός, γιατί ήρθε στον κόσμο, τι ακούμε κάθε μέρα στην εκκλησία, ποια είναι τα γεγονότα που κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ακούμε στην εκκλησία.

Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις το θαύμα στα παιδιά. Γι' αυτό, ψάχνοντας τρόπους να εξηγήσω και στα δικά μου παιδιά την ιστορία της Ανάστασης και της πίστης μας, βρήκα δραστηριότητες μέσα από τις οποίες τα παιδιά με πολύ απλό και παιχνιδιάρικο τρόπο θα καταλάβουν λίγο και θα μάθουν τι ακριβώς γιορτάζουμε, τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Σταύρωσης, της Ταφής και της Ανάστασης του Κυρίου μας.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος από το παιχνίδι για να καταλάβουν τα παιδάκια, την άπειρη αγάπη του Θεού και τι έκανε για μας.1. Εκτυπώσιμες φιγούρες της Ανάστασης

via
 Σίγουρα έχουμε συνηθίσει να στολίζουμε Φάτνη με τους πρωταγωνιστές της Γέννησης τα Χριστούγεννα, αλλά το Πάσχα δεν το κάνουμε αυτό. Είναι όμως μια πολύ όμορφη ιδέα. Χρειαζόμαστε ρολλά τουαλέτας για να κολλήσουμε τις φιγούρες, , ένα άδειο κουτί από χαρτομάντηλα, κόλλα, ψαλίδια και χρώματα της επιλογής μας. Κόβουμε τα εκτυπώσιμα, τα χρωματίζουμε και τα κολλάμε στα ρολλά και στο κουτί. Έτσι έχουμε έτοιμο το σκηνικό της Ανάστασης : τον Τάφο, τον Αναστημένο Κύριο, τον Άγγελο, τις Μυροφόρες, τους Μαθητές και το στρατιώτη. 
Μπορείτε να βρείτε τα εκτυπώσιμα και οδηγίες εδώ.

2. Πασχαλινή κάρτα 

Προσθήκη λεζάντας
Σχεδιάζοντας το περίγραμμα των χεριών του παιδιού, μπορούμε να φτιάξουμε μια κάρτα που θα είνα δυο χεράκια που προσεύχονται. Κόβουμε γύρω γύρω και στολίζουμε το εσωτερικό  και το εξωτερικό όπως θέλουμε. Μπορούμε να γράψουμε μέσα μια πασχαλινή προσευχή ή έναν ύμνο, όπως το Χριστός Ανέστη ή το "Αναστάς ο Ιησούς από του Τάφου" . Με μια αναζήτηση μπορείτε να τα βρείτε και σε μετάφραση στα νέα ελληνικά, για να καταλαβαίνουν τα παιδιά τι λένε. 

3. Πασχαλινό παιχνίδι μνήμης
Το γνωστό κι αγαπημένο μας παιχνίδι με εικόνες και φιγούρες με θέμα την θυσία του Χριστού, την Ανάσταση και τη σωτηρία μας. Μπορείτε να βρείτε τα εκτυπώσιμα εδώ.  (Οι λέξεις είναι στα αγγλικά, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς οι εικόνες είναι ξεκάθαρες ;-) ).

via
4. Η ιστορία της Ανάστασης μέσα σε ένα  αυγό

via
Λοιπόν αυτή η δραστηριότητα με έχει ξετρελάνει!! Μου φαίνεται πάρα πολύ πρωτότυπη κι έξυπνη! 
Θα χρειαστείτε καταρχήν μια χάρτινη αυγοθήκη, 12 πλαστικά αυγουλάκια (ξέρετε αυτά από τα γνωστά σοκολατένια αυγουλάκια) και διάφορα ψιλοπράγματα που είναι ενδεικτικά για τα διάφορα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας. Αριθμήστε τα αυγουλάκια . 
Με τα εκτυπώσιμα που σας δίνω εδώ, μπορείτε να γεμίσετε τα αυγουλάκια, καθώς απεικονίζουν αντικείμενα που θυμίζουν το γεγονός που θυμόμαστε κάθε μέρα, μαζί με δυο λέξεις σε ένα χαρτάκι. Έτσι θα πείτε με απλά λόγια όλη την ιστορία, μπορείτε ακόμα να έχετε κοντά σας μια παιδική βίβλο για να διαβάσετε κι από μέσα ή να δείτε εικόνες.  

5. Κάρτες - βιβλιαράκι με την ιστορία της Ανάστασης

via

Παρόμοια με την παραπάνω είναι κι αυτή η δραστηριότητα. Με τα εκτυπώσιμα από εδώ , μπορείτε να δημιουργήσετε είτε χάρτινα αυγουλάκια σαν καρτούλες, που σε καθεμιά θα υπάρχει ένα από τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας είτε ένα ολόκληρο βιβλιαράκι σαν αυτό, σε σχήμα αυγού, που σε κάθε σελίδα του θα υπάρχει η ιστορία της ημέρας.
Επειδή τα εκτυπώσιμα είναι κι εδώ αγγλικά, ετοίμασα κι ένα εκτυπώσιμο αρχείο στα ελληνικά, για να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Ζωγραφίστε με τα παιδιά τα χάρτινα αυγουλάκια, κόψτε και κολλήστε στο εσωτερικό την ιστορία και την αντίστοιχη εικόνα, κάντε μια τρύπα στο πάνω μέρος του αυγού, περάστε μια κορδέλα κι έτοιμο.

Ελπίζω να περάσετε όμορφες και δημιουργικές στιγμές με τα παιδάκια σας κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες!
Καλές ετοιμασίες σε όλους!!
Σας φιλώ!

You May Also Like

0 σχόλια

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.