KYPA ΣAPAKOΣTH
Πλησιάζοντας προς την Καθαρή Δευτέρα αρχίζουμε τις ετοιμασίες για τη Σαρακοστή που ξεκινά. Προσπαθώ πάντα με διάφορους τρόπους να καταλαβαίνουν τα κορίτσια ότι η περίοδος αυτή έχει κάτι το ιδιαίτερο, αφού προετοιμαζόμαστε για να γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή, την Ανάσταση. Κι επειδή ακόμα είναι πολύ μικρές επιστρατεύω τα διάφορα έθιμα της περιόδου αυτής. Πρώτη και καλύτερη την κυρά Σαρακοστή. 

Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνθρωποι επειδή δεν είχαν ημερολόγια για να μετρούν τις μέρες ως το Πάσχα κι επειδή η νηστεία κρατούσε πολύ καιρό, έφτιαχναν μια χάρτινη ή ζυμαρένια γυναικεία μορφή, με εφτά πόδια, όσες οι εβδομάδες της νηστείας, χωρίς στόμα αφού νηστεύει και με χέρια σταυρωμένα, γιατί προσεύχεται. Κάθε Σάββατο έκοβαν κι από ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μ.Σάββατο μετά την πρώτη Ανάσταση, το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο κι όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός! Υπάρχει κι ένα ποιηματάκι  για την κυρά Σαρακοστή:

Την κυρά Σαρακοστή 
που είναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν 
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν 
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν 
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσαν τις ημέρες
με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, 
μέχρι νά 'ρθει η Πασχαλιά!

Πέρσυ την φτιάξαμε με αλατοζύμη κι η Κωνσταντίνα είχε κατενθουσιαστεί. Μάλιστα είχα φτιάξει και για  τα βαφτιστήρια μας.
via

Η συνταγή για την αλατοζύμη είναι πολύ εύκολη και με το πατρόν της φωτογραφίας η κατασκευή της γίνεται παιχνιδάκι και για τα παιδιά.

ΥΛΙΚΑ
1/2 κούπα αλάτι
1/2 κούπα νερό
1 1/2 κούπα αλεύρι


Mε αυτή την ποσότητα μπορείτε να φτιάξετε δύο κυρούλες. 

Αφού την σχεδιάσετε πάνω στο πατρόν, μπορείτε να κάνετε  την ποδιά της και μαντήλι στο κεφάλι και με μια οδοντογλυφίδα να κάνετε ελαφριά πλουμίδια. 
Μην ξεχάσετε στο σταυρό που θα βάλετε στο κεφάλι της να κάνετε μια τρύπα, ώστε να περάσετε μετά σπάγγο για να την κρεμάσετε. 
Ψήνετε στους 160 με 170 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα με σαράντα λεπτά, ανάλογα το φούρνο σας. Μετά αφού κρυώσει, μπορείτε να την περάσετε με βερνίκι αν θέλετε. Εγώ την είχα αφήσει χωρίς βερνίκι και διατηρήθηκε τέλεια όλη τη Σαρακοστή. 

Κάθε Σάββατο πρωί τα κορίτσια κόβουν κι από ένα  από ένα ποδαράκι. 

Το τελευταίο ποδαράκι το κρύβουμε σε ένα ξερό σύκο το Μεγάλο Σάββατο και όποιος το βρει είναι ο τυχερός!
Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή και να περάσετε υπέροχα αυτές τις μέρες, μαζί με τους αγαπημένους σας!
Σας φιλώ!
You May Also Like

0 σχόλια

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας! Επιλέγοντας να σχολιάσετε μέσα στην ανάρτηση, πρέπει να γνωρίζετε ότι κοινοποιείτε σε αυτή την ιστοσελίδα τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Εναλλακτικά, αν θέλετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας μπορείτε να σχολιάσετε ως ανώνυμος χρήστης ή να στείλετε προσωπικό μήνυμα. Τα στοιχεία σας σε κάθε περίπτωση δεν κοινοποιούνται σε τρίτους και διαγράφονται μετά από ένα χρόνο.
Τα σχόλιά σας και η επικοινωνία μου μαζί σας μου δίνει πάντα μεγάλη χαρά!

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.