Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΛΕΞΗ

Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής διαβάζεται στις εκκλησίες ο Εσπερινός της αγάπης. Κι αυτό γιατί στο τέλος του ζητούμε όλοι ο ένας από τον άλλο συγχώρεση, εν όψει και της νηστείας που ξεκινάει την επόμενη μέρα. 
Σκεφτόμουν λοιπόν, πόση δύναμη χρειάζεται, για να πεις αυτή τη λέξη... 

Παρατηρώντας τα παιδιά, έχω διαπιστώσει ότι το να μάθει το μικρό παιδάκι να ζητάει συγγνώμη, είναι το πιο δύσκολο. Ευχαριστώ θα πει, παρακαλώ θα πει, ευγενικά θα μιλήσει, όμως να παραδεχθεί ότι έσφαλλε δεν μπορεί να το κάνει. Θέλει πολλή δουλειά. Και συνήθως, μέχρι να το πει, θα το φέρει από δω, θα το πάει από κει, μήπως και τη γλυτώσει. Όταν δε , τελικά, αποφασίσει ότι θα ζητήσει συγγνώμη, θα το πει πάντα ψιθυριστά και βιαστικά, σαν να φοβάται ότι κάποιος θα το ακούσει. Τουλάχιστον όμως, συνήθως είναι ειλικρινής η συγγνώμη του μικρού παιδιού.
 Αναρωτώμενη γιατί συμβαίνει όλο αυτό, κατέληξα στο ότι το να ζητήσεις συγχώρεση από τον άλλο, προϋποθέτει την παραδοχή του λάθους και του ότι ο φοβερός εαυτός σου δεν είναι τελικά και τόσο φοβερός και τέλειος. Και αν αυτό είναι δύσκολο για έναν μεγάλο άνθρωπο, που μπορεί -θεωρητικά- αυτά να τα διαχειριστεί, φαντάσου πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλει το νήπιο, που έχει την πεποίθηση ότι αποτελεί το κέντρο του κόσμου. 
Εμείς, οι μεγάλοι τι κάνουμε; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ζητήσει ποτέ στη ζωή τους συγγνώμη από κανέναν. Είναι όμως κι αυτοί που λένε αβίαστα συγγνώμη και δεν το εννοούν καθόλου. Απλά και μόνο για να εξομαλυνθεί η δυσκολία. Όπως λέει και το γνωμικό , από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Κάνεις πάλι τα ίδια, πληγώνεις, στεναχωρείς, αδικείς, λες μια συγγνώμη, εντάξει, όλα οκ!! Καμία υπέρβαση του εγώ, καμιά μετάνοια, καμιά τύψη. 
Η νηστεία για μένα, είναι κυρίως μια περίοδος για να προσπαθήσω για λίγη περισσότερη βελτίωση. Λέω από αύριο, να πάρω παράδειγμα -και πάλι- από τα παιδάκια μου, και να αρχίσω να αισθάνομαι ειλικρινή μετάνοια, ώστε κάθε φορά που θα ζητάω συγγνώμη να είναι αληθινή.
 Ας είναι και ψιθυριστή, δεν πειράζει, ο Θεός ακούει πολύ καλά τα πάντα. 
Καλή Σαρακοστή! You May Also Like

0 σχόλια

Κουβεντούλα να γίνεται... Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας! Επιλέγοντας να σχολιάσετε μέσα στην ανάρτηση, πρέπει να γνωρίζετε ότι κοινοποιείτε σε αυτή την ιστοσελίδα τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Εναλλακτικά, αν θέλετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας μπορείτε να σχολιάσετε ως ανώνυμος χρήστης ή να στείλετε προσωπικό μήνυμα. Τα στοιχεία σας σε κάθε περίπτωση δεν κοινοποιούνται σε τρίτους και διαγράφονται μετά από ένα χρόνο.
Τα σχόλιά σας και η επικοινωνία μου μαζί σας μου δίνει πάντα μεγάλη χαρά!

COPYRIGHT ©2013-2018 - mamagiaspiti.gr

Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα του παρόντος ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Μαμά Για Σπίτι (με την εξαίρεση εκείνων στα οποία αναφέρεται η αρχική τους πηγή).
Απαγορεύται ρητά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων αναρτήσεων ή/και φωτογραφιών, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από τη δημιουργό και κάτοχο του παρόντος ιστολογίου.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

PRIVACY POLICY

Το ιστολόγιο mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών του, ενώ σε καμία περίπτωση αυτά δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Σε περίπτωση συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας ή διαγωνισμού, που συνεπάγεται κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών προς το ιστολόγιο, πρέπει να δηλώνεται ρητά από τον χρήστη ότι συμφωνεί με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως το mamagiaspiti.gr δεν διατηρεί ούτε χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για σκοπό άλλον πέραν της επικοινωνίας , χωρίς να κοινοποιεί αυτά σε τρίτους, ενώ μετά το πέρας της επικοινωνίας ή του διαγωνισμού, τα δεδομένα αυτά διαγράφονται.